tisdag 14 februari 2017

Bionic Gear Bag på svenska

Jag har precis sytt min andra Bionic Gear Bag. Mönstret finns att köpa på Etsy.

Min första ser ut så här :)


Och den andra som blev färdig igår:




Dragkedjefickorna sys samman med dragkedjorna och fodret i fickorna enligt mönstret. Här tillsammans med mönsterdel A, utsidan av väskan. Eftersom jag har ett mönstrat tyg fick jag lägga till 1" och vända halva tyget - vill se det från rätt håll både fram och bak på väskan.



Tyvärr räckte inte den inch jag lade till. Det finns extra tyg beräknat i mönstret men det är lätt att väskan blir lite svår att stänga så gör jag någon mer lägger jag till mer, det är bättre att ha överskott och skära/klippa bort än ha för lite.



Min skarv fick lite spets och ett band med en blomma från ett annat band på sig:



Dags att sy botten på fickorna. Måtten finns i mönstret och du syr en raksöm rakt över. Ficka 1 är lägre än de övriga fyra fickorna så mät. Sally skriver i mönstret att hon mäter från tygkanten istället för dragkedjan för det är lättare och jag håller med.



Den lilla, första fickan är sydd. Nästa ficka kommer nära inpå. Se till att lagren under ligger som de ska och nåla med ett par nålar så de inte sticker iväg medan du syr.



Trimma sömmarna så du inte har för mycket tyg iväg under fickorna sen.



Jag föredrar dragkedja på metervara där jag sätter i löpare efter att jag sytt färdigt. Ta lite extra i sidorna, lätt att klippa bort efteråt. Det går åt lite extra när löparen ska trädas på. 



Sen ska sidorna sys och pressas enligt markeringar på mönstret.


Mina markeringar stämde inte riktigt så jag litade till min linjal och överkanten på mönsterdelen så det blev rakt ändå. Har du ingen penna där färgen löser upp sig så gör det inget, den biten kommer ändå inte synas sen i vecken som ska sys.



Du viker sidan runt varje dragkedjeficka (zipperpocket enligt mönstret, ZP) och syr en raksöm ner till botten-sömmen på fickan.



Båda sidorna på plats och det börjar helt plötsligt att se ut som en väska! 
 


Och ja, här fick jag ägna lite tid till att skarva min mönsterdel A. Sen är det dags att sy sidsömmarna så del A och sidorna fäst samman. Man fäster först fast delarna i varandra och sen syr man på kantremsan så det blir många gupp att ta sig över. Jag missade att fotografera där. På min symaskin hjälpte det att byta till jeansnål och öka pressarfotstrycket.

Man kan göra på olika sätt. Antingen som i mönstret med dubbelvikt tyg eller så på vanligt sätt när man bandkantar. För mig var det enklare att denna gång sy fast remsan och sen vika den och sy en gång till från andra sidan. Förra gången blev det lite trångt om tyg så jag fick handsy, inte så jätteskoj. Den här gången fick jag lite tyg över för hade lagt till extra men hellre det för det klippte jag bort med saxen :)



Se till att få med den främre delen av sidstycket när du syr dit kantbandet också!


Sen är det faktiskt bara den långa dragkedjan kvar. Du mäter ut mittpunkten på den och ser till att taggarna på dragkedjan kommer åt rätt håll. Vill man kan man fästa den mot kortändarna (som man också mätt ut mitten på) och sen sätta på den långa remsan tyg. Där gjorde jag enligt mönstret med dubbelvikt tyg som först sys från ena sidan och sen den andra. Har tyvärr inget foto från det men har tagit dessa i efterhand för att visa:


Remsan fortsätter ut över dragkedjan alltså efter kortänden på väskan. 



Där kantremsan tar slut fäster du sista lilla mönsterdelen som du vikt dubbelt och sytt sidorna på och sen vänt ut. Du trär in dragkedjan med kantband till ca mitten i fickan och syr fast. Sen syr du fast den i kantsömmen på sidsömmen på väskan. Dragkedjeficka 3 är mitten på sidan så här ser du att min ena sida kom lite snett :)



Väskan är härmed färdig! :)


Det är lättare att se filmer på Youtube och facebook för de olika momenten och här kan du hitta de jag tyckt bäst om. De går även att ladda ner under filer i facebookgruppen. 

Den lilla tillhörande väskan som heter "the dumpling dish" är mycket användbar och mycket enkel att sy. Man tar in sidorna enligt markeringarna i mönstret, klipper upp eller bort vecken och syr på dragkedjan, vänder och syr yttertyget och fodret i ett, kom ihåg att lämna öppet för att kunna vända den sen bara också. Får se om jag fotograferar en till jag har tänkt att göra sen. Men läs inte alla 20 sidorna i mönstret för denna lilla väska för då blir du bara snurrig. Se hellre denna film som förvisso är en liknande modell men den ger faktiskt mer.

Lycka till och visa gärna hur din Bionic Gear Bag blev! :) 



2 kommentarer:

Gudrun sa...

Hej!
Sitter just nu på Öland i snöoväder och skall sy väskan. Hittade just din blogg och ser att du har bra bilder på sömnaden.Tack för alla tips och ja,jag blir snurrig av alla mönstersidorna.
Internet är fantastiskt!
Hälsningar Gudrun

Livsresande sa...

Hej Gudrun,
Tack för att du tog dig tid och lämnade en hälsning!
Glad att du hittat hit och hoppas du får ihop din väska. Jag använder båda mina men det har inte blivit av att sy flera fast de är så trevliga.
Det snöar även i Skövde idag och det är skönt att vara inomhus och pyssla.
Internet ÄR verkligen fantastiskt, jag håller med!
Vänligen
Marie