onsdag 20 december 2023

Olika resultat vid bakning av mjuka pepparkakor

 Mitt utforskande till ett för-evigt-recept till mina Nordic ware formar fortsätter. Jag tyckte jag hade fått till det då jag skrev förra inlägget men det har inte alltid fyllt formen så idag testade jag en kaka med fyra ägg och en med fem ägg. Den med fem ägg vann. Bakpulvermängden verkar bli rätt med 2,5 tsk. Bakade två ge-bort-kakor-för att det är jul strax idag. Båda mottagarna blev glada.


Mjuk pepparkaka med 4 ägg i smeten.
Idag fyllde den inte formen riktigt.


Mjuk pepparkaka med 5 ägg i smeten.
Formen blev helt perfekt fylld.

5 ägg
Drygt 3 dl strösocker
100 g smält smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl /eller semper finmix/
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära

Vispa äggen MYCKET pösigt.
Tillsätt det flytande, vänd försiktigt ner mjölblandningen. 
Grädda i drygt 150 g varmluftsugn ca 30 min.
Väl smord och bröad/mjölad form.
Om glutenfritt - kom ihåg glutenfritt ströbröd/mjöl till formen också!


Inga kommentarer: