söndag 8 april 2018

Min waldorfdocka är färdig och har fått kläder

Min Waldorfdocka är äntligen färdig och har fått kläder till och med :) 
Storleken är Olga & Olle från boken Sy mjuka dockor av Karin Neuschuts (hur gör man tyska y:et?) Dockan är ca 53 cm lång.
Byxan stickade jag så här:
22 m resår i 6 varv
1 v slätstickning där 4 maskor ökas = 26 maskor.
Efter 6 varv öka 4 maskor.
Efter 5 varv öka 1 m i varje sida i 3 varv sen ökas 1 m / sida vartannat varv tills byxbenet mäter 58 cm på längden.
Avmaska 1 maska i varje sida vartannat varv efter första varvets minskning om 3 maskor i varje sida. När minskningarna blivit till 32 maskor avmaskas för midjan.

Måtten är ca 8 cm nere vid foten. Benets längd till grenen är 20 cm och vidden på byxbenet i grenen 28 cm. Från grenen till midjan stickade jag 14 cm. Då finns det plats för vikning ner för resår i midjan. Midjevidden blev 32 maskor på ena benet så 64 tillsammans. Garnet är Socki från Adlibris och strumpstickor 4,5 mm. 

Koftan skrev jag inte upp vartefter jag stickade tyvärr men lade upp maskor så det skulle motsvara midjevidden på 34 cm minus framkanten som stickades efteråt. Stickade upp till ärmhålen där jag delade arbetet på 3 strumpstickor. Till hela vidden använde jag en 25 cm lång strumpsticka. Jag avmaskade några maskor för ärmhålen från både framstycke och bakstycke. Några av måtten för ärmen kikade jag på i boken för beskrivningen till Ylletröja. Den såg dock kort ut så jag förlängde tröjans längd till min dockas uppskattade mått, bålen är ca 20 cm hög på den.

Mössan har 3 små söta tofsar som ej syns i bild :) De gjorde jag genom att linda garn runt en gaffel och sen drog samman med garn till en tofs. Mössan stickades också på strumpstickor i antal maskor som skulle motsvara dockans huvudmått om 33,5 cm.Resår i några varv och sen slätstickning och sen minskning av maskantalet fördelat över mössans sista varv. Inga kommentarer: