måndag 25 januari 2021

Viktors glutenfria kumminlimpa

 Mitt experiment att få till den i höstas så lyckade sirapslimpan med kumminkrydda fortsätter. Idag kom jag lite närmare utseendemässigt i alla fall så kanske den går att återskapa?

En limpa med sirap och mald kummin som blev godast hittills av de glutenfria bröd jag gjort enligt sonen. Tyvärr skrev jag inte upp hur jag gjorde.... läste från två olika recept visade det sig efteråt och min stressade hjärna klurade inte ut vad som var vad i efterhand =) November 2020. Ny spis med varmluftsugn, så skönt att ha det igen. Guld värt.25 januari 2021 och nytt försök att få till ovanstående limpa.


Sätt på ugnen på 250 grader, det tar tid att få den genomvarm.

Kumminbröd 

25 g jäst
0,5 dl ljus sirap
1 tsk salt
2 tsk grovmalt kumminfrö
0,5 dl rapsolja
1 ägg
1 msk finax psyllium (den gröna påsen)
5 dl ljummet vatten

Rör samman och låt svälla i ca 10 minuter.

Tillsätt
3 dl Lailas glutenfria mix
Semper finmix efter konsistens.

Kör i degblandare i några minuter, tillsätt lite finmix allteftersom maskinen jobbar.
Degen ska vara kladdig men ändå se ut som en deg.
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter. 
Jag täcker degbunken med en mattallrik. Detta är för att vätskan inte ska dunsta för mycket.

Ta upp degen och knåda försiktigt på bakbordet. Tillsätt mer finmix, degen kommer att vara kladdig men den måste gå att forma så den håller ihop till en limpa. Forma brödet och lägg det på en plåt att jäsa i ca 30 minuter. Sätt in plåten i den varma ugnen, jag har varmluft men det går bra med vanlig ugn också. Låt brödet bakas i ca 10 minuter, vädra ugnen lite i omgångar och dra ner temperaturen till 200 grader. Låt stå 10 minuter till och sätt i en termometer, brödet är färdigt när det är mellan 95 och 98 grader inuti. Tack vare den höga värmen får brödet fin naturlig färg och en lite hårdare skorpa. 

Förra gången använde jag Mixwells ljust gluten- och laktosfritt basmjöl men det är slut här hemma. Det är den mixen vi tycker är bäst att baka på, göra pannkaka, våfflor etc. Tyvärr säljs den ingenstans i Skövde men Mixwell har snabb service att skicka sina paket. 

Uppdatering:
Den fina limpan var lite sunkig i botten trots färdig temperatur på 98 grader. Fin yta. Den visade sig innehålla en stor luftficka.... mysko. Går att äta men inte så skoj bröd tyvärr. 


Inga kommentarer: