Idag fick jag frågan om jag brukar baka glutenfritt vörtbröd men nej, det brukar jag inte. Men en utmaning är en utmaning så den kan jag inte motstå!
Glutenfria godsaker har två recept på Skogaholmslimpa och det här har jag utgått från och sen gjort mina ändringar efter första provbaket.
Jag tappade lusten att baka ett tag efter sonens diagnos för precis allt jag provade gick åt skogen. Utom kladdkaka och muffins. Men, trägen vinner och idag har jag vant mig. Men.... det jag hakade upp mig på var att det var så noga att följa recept. Det stämmer INTE för min del. Det är då det går åt skogen. Jag läste ett inlägg någonstans av en glutenfri konditor som sa att precis som med vanligt brödbak måste man känna av degen/smeten för ingredienserna uppför sig olika från gång till gång. Det bästa jag läst hittills om glutenfri bakning.
Utifrån glutenfria godsakers recept på glutenfri skogaholmslimpa så ändrade jag enligt följande:
- 5 dl vatten istället för 4 dl då halvlitersdegar passar min jäskorg bäst
- 7 dl Mixwells ljust gluten- och laktosfria basmjöl till degen, sen kanske 2 dl till utbakningen men där provar jag mig alltid fram. Degen ska kännas normal och varken torr eller kladdig
- Rapsolja istället för smör
Jag är förtjust i långjäsning av degar men den här gången följde jag receptet och jäste som det anges där.
När det gäller vörtbröd tänker jag så här:
Degspad: Julmust och/eller glutenfritt öl i den mängd som du tror att du kan tåla i ditt bröd. Resten av degspadet vatten. Systembolaget har faktiskt en glutenfri julöl - det hade jag ingen aning om förrän nu!
Kryddorna: 2 tsk malda nejlikor, 1 msk pomerans, 2 tsk mald ingefära.
Sirapen: mörk eller ljus sirap - ej brödsirap för den innehåller malt.
Till skillnad mot originalreceptet så jäser jag andra jäsningen i en avlång jäskorg och värmer upp ugnen under tiden. Följ receptet.
250 grader ugn, ej varmluft. Sänker till 200 grader när jag sätter in degen på pizzastenen som är klädd med bakplåtspapper.
Har du inte jäskorg, ta en ren handduk, lägg den i en bunke eller skål, mjöla in den. Lägg i degen. Jäs enligt receptet.
Vänd sen upp degen på bakplåtspappret och hiva in i ugnen på bakstenen eller en varm plåt. Grädda till 98 graders innertemperatur för bästa resultat.
Bild nedan på min variant av glutenfri skogaholmslimpa. Efter några inköp så ska jag provbaka ett vörtbröd och se om mina tips stämmer så väl som jag tror. 👏
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar