lördag 13 januari 2024

Långjäst bröd med kummin och rågsikt

Äntligen är jag inne i att baka mitt bröd själv igen. Det är för mig allra minst energikrävande att sätta degen på kvällen för att sen när jag kommer upp på morgonen/förmiddagen baka ut den med några deciliter mjöl. Den väldigt lilla mängden jäst gör att det blir en betydligt bättre smak på brödet än snabb-bakat med mycket jäst. Överlag är vi alltför förtjusta i att saker ska gå så fort idag. Igår kväll råkades jästen smula en del så jag fick i lite för mycket jäst, det har jag igen idag då degen jäste på en dryg timme i jäskorgen. Jäskorg är ett suveränt redskap i köket, det ger massor med brödglädje! För något år sen sålde Rusta olika jäskorgar för en femtilapp så jag köpte några att ha extra hemma i skåpet, främst för glutenfri bakning vilket är mitt nästa försök med långjäsning. Det borde, i teorin, gå lika bra det. 

Dagens kumminbröd

Lite jäst, tänk ca 3 krm
Någon matsked sirap och någon matsked rapsolja
Kummin efter tycke
Rågsiktsmjöl och lite salt
Ljummet vatten

Degen går utmärkt att röra samman för hand men jag tycker det är enklare att använda lilla maskinen. Den ska dock köras väldigt lite, degen ska bara blandas samman i stort sett. Plastfolie eller en tallrik över bunken så inte all fukt dunstar under natten. Istället för jäst är det utmärkt bra att använda surdeg, jag har inte satt någon ännu för säsongen så kanske ska ta och göra det. Det tillför mycket smak till bröden och jäsningen blir lite annorlunda. Långsamhetens lov är skön när det gäller bröd.

Häll ut degen på väl mjölat bakbord, 1-3 dl rågsikt är lagom. Knåda in mjölet och när den inte är alltför kladdig är den färdig att lägga i den mjölade jäskorgen. Jäs 1-3 timmar, tiden beror mycket på mängden jäst. Dagens bröd råkades som sagt få några smulor för mycket jäst i sig så jag lät den jäsa ca 75 min.

30 min in i gräddningen sätter jag i termometern, då är innetemperaturen runt 50 grader och brödet rasar inte samman av det. Dagens bröd ser roligt ut, jag skar ett lite för grunt jack i degen efter ha vänt ur det ur korgen, jag hade slarvat lite med att forma degen så förutom mitt jack sprack den direkt upp på sidan i ett veck som blivit kvar. Det ser ut att få en intressant form i alla fall. 😂



Till nästa brödbak behöver jag inspiration så nu ska jag njuta av boken Brödglädje, fina berättelser varvade med väl beprövade recept. Libris förlag. 


Just idag valde min termometer att ge upp.... den stannade på 93 grader och rörde sig inte alls sen. Brödet är säkert övergräddat men duger till rost-bröd om inte annat. Före termometrarnas tid kände man ju på brödet om det var färdigbakat, låter det ihåligt när man knackar i botten på det så är det färdigt. Detta är definitivt färdigt. Nästan som ett stort eko därinifrån. 😂 Så här ser det ut i alla fall - mitt snitt gjorde ingen nytta alls utan det sprack i sidan pga mitt slarv med att knåda till en rund bulle. Det ser ut att riktigt längta efter att brytas sönder där i skarven 😍 Nu ska det vila lite utan bakduk och lite senare lägger jag på en sådan. Troligen väntar jag till i morgon med att packa det i påsar. Ytan är knastrigt hård precis så där som den ska vara. Brödet är betydligt mörkare än vad bilden visar.





Inga kommentarer: